Menu po niemiecku- die Menükarte lub das Menü, karta dań po niemiecku- die Speisekarte, to początek bogatego słownictwa gastronomicznego, które dla Was zebraliśmy. Odwiedzając niemieckie restauracje, spotkacie się z różnymi wariantami jadłospisu. Das Mittagsmenü- to dania, które serwowane są w porze obiadowej, w godzinach 12-14. Das Seniorenmenü- to zestaw potraw dla osób starszych, którzy preferują mniejsze porcje.
Kindermenü- to dania, które najchętniej wybierają dzieci, porcje z Kindermenü podobnie jak w przypadku Seniorenmenü są tańsze i mniejsze niż dania z menu podstawowego.
W restauracjach spotkacie się również z jadłospisem śniadaniowym, kartą win, kartą deserów, czy tygodniowym zestawieniem serwowanego jadłospisu.
die Wochenkarte– menu tygodniowe
die Speisekarte– karta dań
die Weinkarte– karta win
die Dessertkarte– karta deserów
die Frühstückskarte– menu śniadaniowe
das Gedeck– nakrycie, zastawa stołowa
das Besteck– sztućce
Gedeck für zwei Personen– nakrycie dla dwóch osób
Zobacz również jak rozmawiać w hotelu po niemiecku
VORSPEISEN przystawki
Carpaccio vom Rind- carpaccio z wołowiny
Tatar vom Rind- tatar z wołowiny
Garnelen- krewetki
SUPPEN zupy
Frittatensuppe- zupa naleśnikowa
Gulaschsuppe- zupa gulaszowa
Zwiebelsuppe- zupa cebulowa
SALATE sałatki
Thunfischsalat- sałatka z tuńczyka
italienischer Nudelsalat- sałatka z makaronem
Rucolasalat- sałatka rucola
VEGETARISCH dania wegetariańskie
Gnocchi mit Pilzen- gnocchi z grzybami
Spargel-Risotto- risotto ze szparagami
Gemüse-Steak- stek warzywny
KINDER dania dla dzieci
Schnitzel mit Pommes- sznycel z frytkami
Hamburger mit Salat- hamburger z sałatką
Spaghetti Bolognese- spaghetti
FLEISCH dania mięsne
Wiener Schnitzel- sznycel wiedeński
Rinderfilet- filet wołowy
Hähnchenbrust- pierś z kurczaka
Lammkaree- żeberka z jagnięciny
Entenbrust- pierś z kaczki
Rumpsteak- rumsztyk
FISCH dania rybne
Lachsfilet- filet z łososia
Riesengarnelen- krewetki duże
Zanderfilet- filet z sandacza
BEILAGEN dodatki
Gemischter Salat- surówka z mieszanych warzyw
Pommes frites- frytki
Bratkartoffeln- smażone ziemniaki
Gurkensalat- mizeria
Podział menu:
die Vorspeisen– przystawki, przekąski
die Salate– sałatki
die Suppen– zupy
unsere Spezialitäten– specjały szefa kuchni
das Fleisch– mięso
Rindfleisch– wołowina
Schweinefleisch– wieprzowina
Kalbfleisch– cielęcina
Lammfleisch– jagnięcina
das Wild– dziczyzna
das Geflügel– drób
der Fisch– ryba
Vegetarisch– dania wegetariańskie
das Gebäck– pieczywo
Dessert/ Nachspeise/ Süßes– desery
der Aperitif– aperitif
kalte Getränke– zimne napoje
warme Getränke– ciepłe napoje
Bier– piwo
Wein– wino
Zapoznaj się z produktami spożywczymi po niemiecku