Menu po niemiecku z tłumaczeniem PDF do pobrania

Menu po niemiecku z tłumaczeniem PDF do pobrania

Menu po niemiecku- die Menükarte lub das Menü, karta dań po niemiecku- die Speisekarte, to początek bogatego słownictwa gastronomicznego, które dla Was zebraliśmy. Odwiedzając niemieckie restauracje, spotkacie się z różnymi wariantami jadłospisu. Das Mittagsmenü- to dania, które serwowane są w porze obiadowej, w godzinach 12-14. Das Seniorenmenü- to zestaw potraw dla osób starszych, którzy preferują mniejsze porcje. 

Kindermenü- to dania, które najchętniej wybierają dzieci, porcje z  Kindermenü podobnie jak w przypadku Seniorenmenü są tańsze i mniejsze niż dania z menu podstawowego.

W restauracjach spotkacie się również z jadłospisem śniadaniowym, kartą win, kartą deserów, czy tygodniowym zestawieniem serwowanego jadłospisu.

die Wochenkarte– menu tygodniowe

die Speisekarte– karta dań

die Weinkarte– karta win

die Dessertkarte– karta deserów

die Frühstückskarte– menu śniadaniowe

das Gedeck– nakrycie, zastawa stołowa

das Besteck– sztućce

Gedeck für zwei Personen– nakrycie dla dwóch osób

Zobacz również jak rozmawiać w hotelu po niemiecku

restauracja

Karta dań, Menu- Menü PDF do pobrania

VORSPEISEN przystawki
Carpaccio vom Rind- carpaccio z wołowiny
Tatar vom Rind- tatar z wołowiny
Garnelen- krewetki

SUPPEN zupy
Frittatensuppe- zupa naleśnikowa
Gulaschsuppe- zupa gulaszowa
Zwiebelsuppe- zupa cebulowa

SALATE sałatki
Thunfischsalat- sałatka z tuńczyka
italienischer Nudelsalat- sałatka z makaronem
Rucolasalat- sałatka rucola

VEGETARISCH dania wegetariańskie
Gnocchi mit Pilzen- gnocchi z grzybami
Spargel-Risotto- risotto ze szparagami
Gemüse-Steak- stek warzywny

KINDER dania dla dzieci
Schnitzel mit Pommes- sznycel z frytkami
Hamburger mit Salat- hamburger z sałatką
Spaghetti Bolognese- spaghetti

FLEISCH dania mięsne
Wiener Schnitzel- sznycel wiedeński
Rinderfilet- filet wołowy
Hähnchenbrust- pierś z kurczaka
Lammkaree- żeberka z jagnięciny
Entenbrust- pierś z kaczki
Rumpsteak- rumsztyk

FISCH dania rybne
Lachsfilet- filet z łososia
Riesengarnelen- krewetki duże
Zanderfilet- filet z sandacza

BEILAGEN dodatki
Gemischter Salat- surówka z mieszanych warzyw
Pommes frites- frytki
Bratkartoffeln- smażone ziemniaki
Gurkensalat- mizeria

die Speisekarte

Podział menu:

die Vorspeisen– przystawki, przekąski

die Salate– sałatki

die Suppen– zupy

unsere Spezialitäten– specjały szefa kuchni

das Fleisch– mięso

Rindfleisch– wołowina

Schweinefleisch– wieprzowina

Kalbfleisch– cielęcina

Lammfleisch– jagnięcina

das Wild– dziczyzna

das Geflügel– drób

der Fisch– ryba

Vegetarisch– dania wegetariańskie

das Gebäck– pieczywo

deser

Dessert/ Nachspeise/ Süßes– desery

der Aperitif– aperitif

kalte Getränke– zimne napoje

warme Getränke– ciepłe napoje

Bier– piwo

Wein– wino

Zapoznaj się z produktami spożywczymi po niemiecku