Przepis na naleśniki Pfannkuchen Eierkuchen Rezept po niemiecku

Tradycyjne niemieckie naleśniki Pfannkuchen i Eierkuchen, podane w przytulnym otoczeniu. Pfannkuchen są cienkie i delikatnie rumiane, elegancko udekorowane cukrem pudrem i owocami. Eierkuchen, o innej teksturze, równie apetycznie podane, podkreślające bogactwo niemieckiej kuchni naleśnikowej.

Przepis na naleśniki, który udaje się zawsze. Łatwy do nauczenia się przepis kulinarny po niemiecku. Naleśniki- czyli po niemiecku Pfannkuchen, Eierkuchen, w Austrii i w Bawarii zwane Palatschinken.

Pfannkuchen/Eierkuchen – naleśniki

Zutaten – Składniki

375 ml Milch375 ml mleka
125 ml Mineralwasser125 ml wody mineralnej
3 Eier3 jajka
250 g Mehl250 g mąki
Prise Salz szczypta soli
Butter oder Speiseöl zum Backen masło lub olej do smażenia

Zubereitung – przygotowanie

Eier und Salz mit einem Schneebesen verrühren. Mehl, Wasser und Milch hinzugeben und nochmals zu einem glatten Teig verschlagen.  Den Teig ca. 20-30 Minuten ruhen lassen.

Jajka z solą ubić trzepaczką. Dodać mąkę, wodę i mleko i ubić aż ciasto będzie gładkie. Odstawić ciasto na 20-30 minut.

Etwas Öl oder Butter in einer beschichteten Pfanne erhitzen. Mit einem großen Schöpflöffel eine dünne Teiglage in die Pfanne geben und mit einer drehenden Bewegung gleichmäßig auf dem Boden der Pfanne verteilen. Warten bis die Ränder goldgelb sind und der Pfannkuchen fest geworden ist. Mit einem Pfannwender vorsichtig wenden und die zweite Seite goldgelb backen.

Rozgrzać trochę oleju lub masła na teflonowej patelni. Chochelką nałożyć cienką warstwę ciasta na patelnie i okrężnym ruchem rozprowadzić na spodzie patelni. Odczekać aż brzegi będą złotożółte a naleśnik zwarty. Łopatką ostrożnie przewrócić i smażyć drugą stronę na złotożółty.

 

Kulinarne zwroty:

der Schneebesen – trzepaczka

verrühren/verschlagen – ubijać

hinzugeben – dodać

Teig ruhen lassen – odstawić ciasto do odstania

erhitzen – podgrzewać

der Pfannwender – łopatka do patelni

backen – piec, smażyć