Przepis na ciasto po niemiecku może pojawić się jako jedno z zadań na wielu egzaminach językowych. Może przydać się również tym, którzy chcą podzielić się przepisem swojego ulubionego wypieku z niemieckojęzycznymi przyjaciółmi. Poniżej znajdziecie wykaz składników oraz przepis na wykonanie popularnych Brownie. Może przepis ten zainspiruje Was nie tylko do nauki nowych słówek ale i do przetestowania swoich kulinarnych zdolności. Smacznego.
Zutaten – składniki
500 g Butter | 500 g masła |
8 Eier | 8 jaj |
600 g Zucker | 600 g cukru |
250 g Mehl | 250 g mąki |
200 g Kakaopulver | 200 g kako w proszuku |
200 g Mandeln, gehackt | 200 g mielonych migdałów |
Puderzucker | cukier puder |
Backzeit 30 Minuten | czas pieczenia 30 minut |
Zubereitung – przygotowanie
Die Butter in einem Topf zerlassen. Den Topf vom Herd nehmen und alle Zutaten (ohne Puderzucker) in die zerlassene Butter geben. Alles zu einem Teig verarbeiten.
Rozpuścić masło w garnku. Zdjąć garnek z ognia i dodać wszystkie składniki (bez cukru pudru) do roztopionego masła . Ze wszystkich składników wyrobić ciasto.
Ein Backblech mit Backpapier auslegen und die Masse darauf verteilen,mit einem Löffel glatt streichen. Ofen vorheizen auf 180° C. 25-30 Minuten backen.
Wyłożyć formę do pieczenia papierem i rozprowadzić na niej ciasto, wyrównać łyżką. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec 25-30 minut.
In der Form abkühlen lassen. Den Kuchen mit Puderzucker bestreuen. In kleine Rechtecke schneiden.
Wystudzić w formie. Posypać ciasto cukrem pudrem. Pokroić w małe kwadraty.
Guten Appetit.
Smacznego.