Niemiecki przepis na bardzo łatwą do wykonania sałatkę owocową. Owoce podane w przepisie można modyfikować według upodobań i sezonu. Słownictwo zawarte w przepisie jest równie łatwe do opanowania. Zapraszamy do wypróbowania.
der Obstsalat – sałatka owocowa
die Zutaten- składniki
1 | Banane- banan |
2 | Kiwis- kiwi |
1 | Apfel- jabłko |
1 | Orange- pomarańcza |
1 | Granatapfel- granat |
250 g | Weintrauben, kernlos- winogrona bez pestek |
1 Esslöffel | Zitronensaft- łyżka soku z cytryny |
Apfel schälen und entkernen, dann in Würfel schneiden. Banane, Kiwis und Orange schälen und in Scheiben bzw. Würfel schneiden.
Obrać jakbłka i usunąć pestki, następnie pokroić w kostki. Banana i pomarańcze obrać i pokroić w plasterki lub kostki.
Weintrauben gründlich waschen und zerkleinern.
Umyć porządnie winogrona i rozdrobnić je.
Die Granatäpfel aufschneiden und die Kerne mit dem Löffel herauslösen.
Rozkroić granaty i wyjąć łyżeczką pestki.
Alles in eine Schale geben. 1-2 El Zitronensaft darunter mischen, damit das Obst nicht braun wird. Gut umrühren.
Włożyć wszystko do miski. Wymieszać z 1-2 łyżkami soku z cytryny, żeby owoce nie zbrązowiały. Dobrze wymieszać.
Das Obst sollte sehr reif sein.
Owoce powinny być bardzo dojrzałe.
Man kann den Salat mit Mascarpone bzw. Schlagsahne servieren.
Sałatkę można podawać z serkiem mascarpone lub z bitą śmietaną.
Zobacz również owoce po niemiecku
Słownictwo:
schälen- obierać
entkernen- usuwać pestki, drylować
in Würfel schneiden- kroić w kostkę
zerkleinern- rozdrabniać
aufschneiden- kroić, rozkroić
herauslösen- wyłuskiwać, oddzielać
umrühren- wymieszać
servieren- podawać