Niemiecki przepis na sałatkę owocową Obstsalat

Niemiecki przepis na sałatkę owocową Obstsalat

Niemiecki przepis na bardzo łatwą do wykonania sałatkę owocową. Owoce podane w przepisie można modyfikować według upodobań i sezonu. Słownictwo zawarte w przepisie jest równie łatwe do opanowania. Zapraszamy do wypróbowania.

der Obstsalat – sałatka owocowa

die Zutaten- składniki

1 Banane- banan
2 Kiwis- kiwi
1 Apfel- jabłko
1 Orange- pomarańcza
1 Granatapfel- granat
250 g Weintrauben, kernlos- winogrona bez pestek
1 Esslöffel Zitronensaft- łyżka soku z cytryny

Zubereitung- przygotowanie

Apfel schälen und entkernen, dann in Würfel schneiden. Banane, Kiwis und Orange  schälen und in Scheiben bzw. Würfel schneiden.

Obrać jakbłka i usunąć pestki, następnie pokroić w kostki. Banana i pomarańcze obrać i pokroić w plasterki lub kostki.

Weintrauben  gründlich waschen und zerkleinern.

Umyć porządnie winogrona i rozdrobnić je.

Die Granatäpfel aufschneiden und die Kerne mit dem Löffel herauslösen.

Rozkroić granaty i wyjąć łyżeczką pestki.

Alles in eine Schale geben. 1-2 El Zitronensaft darunter mischen, damit das Obst nicht braun wird. Gut umrühren.

Włożyć wszystko do miski. Wymieszać z 1-2 łyżkami soku z cytryny, żeby owoce nie zbrązowiały. Dobrze wymieszać.

Das Obst sollte sehr reif sein.

Owoce powinny być bardzo dojrzałe.

Man kann den Salat mit Mascarpone bzw. Schlagsahne servieren.

Sałatkę można podawać z serkiem mascarpone lub z bitą śmietaną.

Zobacz również owoce po niemiecku

Słownictwo:

schälen- obierać

entkernen- usuwać pestki, drylować

in Würfel schneiden- kroić w kostkę

zerkleinern- rozdrabniać

aufschneiden- kroić, rozkroić

herauslösen- wyłuskiwać, oddzielać

umrühren- wymieszać

servieren- podawać